Friday, March 26, 2010

Chestii despre noile radare :)

0 comments

Pentru ca story-ul nostru precedentul nostru story despre noile radare a generat reactii mai vii decat procesiunea duminicala de Formula 1 din Bahrain, ne-am hotarat sa impartasim cu voi cateva ponturi care circula pe net. Nu bagam mana in foc pentru ele ca ar fi 100% adevarate, desi ne-ar placea foarte mult.

Iata cateva din datele care pot contracara, la o simpla contestare in instanta, amenzile si deciziile Politiei Rutiere care vor fi emise in baza masuratorilor efectuate de aceste noi aparate. Oricine intra pe site-ul Biroului Roman de Metrologie Legala poate citi, la punctul 4.1 al normei de metrologie legala NML 021 – 05 privind Aparate pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor (cinemometre), o prima informatie esentiala: “Cinemometrele trebuie intretinute, transportate, instalate si utilizate in stricta conformitate cu prevederile manualului de utilizare aprobat”.

Or, in manualul de utilizare aprobat, mai exact in manualul original eliberat de producatorul american Bee III MPK Industries, se specifica foarte clar ca NU pot fi emise amenzi ataa timp cat NU exista date privind “tracking history” (istoricul vitezei de deplasare a autovehicului vizat). Si, conform aceluiasi manual de utilizare, acest “tracking history” al autovehicului vizat nu se poate realiza cu aparatul radar, intrucat acesta nu poate produce “tracking history” atunci cand functioneaza in sistem stand-by, asa cum au spus reprezentantii Politiei Rutiere.

La punctul 4.4 din norma de metrologie de mai sus mai gasim si alte informatii pretioase: “Masurarile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislatiei rutiere daca nu sunt respectate cerintele 4.1…4.3 din prezenta norma, precum si in urma-toarele cazuri:
- daca masurarile au fost efectuate in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna;
- daca cinemometrul este destinat numai utilizarii in regim stationar, iar masurarile au fost efectuate cu cinemometrul in miscare;
- daca, in momentul masurarii, in raza de masurare a aparatului se deplaseaza simultan mai multe autovehicule, iar autovehiculul vizat nu poate fi pus clar in evidenta”.

Asadar, numai la acest punct 4.4 sunt demontate din start cateva din ideile pe care comunicatorii Politiei Romane s-au straduit - desigur, pentru nobilul scop de a reduce apetenta pentru viteza a multor conducatori auto - sa le induca in opinia publica. De exemplu, teoria conform careia noile radare surprind autovehiculele care circula pe ambele sensuri, indiferent daca masinile politiei pe care sunt instalate aparatele sunt stationate sau se afla in mers, cade atunci cand se invoca paragraful al doilea de la punctul 4.4.

Tot din manualul original de utilizare a sistemului radar se poate afla ca sistemele video cu care sunt dotate aceste aparate radar nu pot reda cu prea multa claritate numarul de inmatriculare al autovehicului vizat, atunci cand autovehiculul se afla la o distanta mai mare de 80 m de masina Politiei Rutiere.

De perspectiva

Sursa TopGear.Ro

Posted via web from Just Thoughts...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...